Wie aan Zoutkamp denkt, denkt aan garnalen en visserij. Een erfenis uit het verleden, maar ook zeker nu nog waar! Zoutkamp is al sinds de late middeleeuwen een vissersplaats. Eerst visten de Zoutkampers vooral op vis als schelvis en haring, met lange lijnen met vishaken, ook wel ‘beugvisserij’ genoemd. Pas toen de eerste stoomtrawlers hun intrede deden gingen de Zoutkampers op de garnaal vissen. Steeds grotere sleepnetten konden worden gebruikt. De boomkor vistechniek, met sleepnetten die werden opgehouden door een sterke buis/boom, was veruit het populairst.

Thuishaven Zoutkamp

Sinds de Lauwerszee gedempt is, liggen er nog maar weinig vissersschepen in de haven. Toch komen er steeds meer schippers weer met het schip richting Zoutkamp. Sinds een aantal jaar is een nieuwkomer op de garnalenmarkt, de Rousant, bezig een visafslag op te zetten in Zoutkamp, waardoor er weer geregeld kotters op Zoutkamp liggen. Slechts één keer per jaar is de hele Zoutkamper vloot te vinden in de havens van Zoutkamp. Dit is tijdens de traditionele ‘Vlaggetjesdagen’ tijdens het Pinksterweekend. Tijdens de Pinksterfeesten viert de vloot de opening van het vaarseizoen. Het hoogtepunt is de verkiezing van het mooist verzorgde schip. Naast een prijs, valt de bemanning de eer te beurt om de garnalenkoningin te mogen in halen. De rest van de gepavoiseerde schepen begeleidt deze intocht en zorgt zo voor een prachtig historisch schouwspel.

Thuishaven Lauwersoog

Tegenwoordig is de vaste haven natuurlijk Lauwersoog. Een voormalig werkeiland tijdens de demping van de Lauwerszee is nu de plek waar een groot deel van de Nederlandse garnalenvloot haar lading lost. De garnalenhaven op Lauwersoog is de grootste in Nederland. Meer informatie over de afslag op Lauwersoog vind u bij De weg van de Garnaal deel 3, op de afslag

Heiploeg

Iedereen kent natuurlijk Heiploeg. Het is de grootste garnalenverwerker van Europa en is momenteel eigendom van een investeringsmaatschappij. Er is eigenlijk geen Zoutkamper die niets met Heiploeg heeft, of heeft gehad. Om een indruk te geven van de grootte van het bedrijf; In 2005 had het bedrijf een jaaromzet van 300 miljoen euro. Meer informatie over Heiploeg vind u bij De weg van de Garnaal deel 4, in de fabriek

Zoutkamp, nog lang niet klaar met de garnaal

Al is de thuishaven verplaatst, en zijn er in de Zoutkamper haven nog amper vissersschepen te vinden, blijft Zoutkamp synoniem voor garnalen. Naast het nabootsen van het oude, zijn er ook nieuwe initiatieven. Zo heeft ‘de Rousant‘ kortgeleden een garnalen en visafslag geopend, wat de oude glorie toch weer wat terugbrengt naar Zoutkamp. Maar ook de vissers zelf, vijf Zoutkamper vissers hebben in 2016 Solt opgericht. Een merk met een missie! Zij brengen duurzame produkten op de markt zoals garnalen, garnalensoep en bier.

De weg van de Garnaal

Voor de Garnaal op het bord ligt, heeft het al een lange weg afgelegd. Gewapend met een camera zijn we dit proces gaan volgen vanaf begin tot eind. Lees De weg van de Garnaal.