Zolang er gevist wordt word er ook vis gedroogd. De oorsprong van het drogen van vis zit hem in conservering. Een droge vis kan wel tot een jaar worden bewaard. Tegenwoordig is het niet echt meer nodig, maar is het “dröge visje” nog altijd een bekende lekkernij. Rikken met vis horen bij het traditionele Zoutkamper straatbeeld.
Wat is “vis drogen” precies?
Vis drogen is het drogen van gezouten vis in de buitenlucht om later als snack te kunnen eten.
Wanneer droog je vis?
In het algemeen wordt de vis in het voorjaar gedroogd, dus in maart of april. Eerder in het jaar is het weer nog slecht en de vis mager. Iets later in het jaar, rond de mei maand komen de eerste huisvliegen (droagers) alweer om de hoek. Deze vliegen leggen hun eitjes graag in de drogende vis, wat de vis uiteraard verpest.
Voorbereiding
Voordat je begint, zul je een aantal zaken moeten voorbereiden. Ten eerste heb je vis nodig, dit zal vaak Schar of Schol zijn, hierover verschillen de meningen en de smaken. Daarnaast heb je een grote emmer of speciekuip nodig, veel zout, spiesen, een rek en een aardappel.
De vis schoonmaken
Platvis schoonmaken of “koppen” is niet zo moeilijk. Je legt de vis neer met de buik naar je toe en met de witte kant op snijplank. Vervolgens snijd je van achter de kop richting de buik totdat je met het mes op de graat stuit. Dan pak je de vis op en trek je met een rustige, ferme ruk de kop los en trek je er ook direct de ingewanden mee uit. Als laatste moet je de buikholte nog goed uitspoelen.
De vis zouten
De schone vis moet gezout worden, dit is een natuurlijke conservering waardoor de droge vis straks niet rot. Vul de bak met water zo dat er ook nog ruimte is voor de vis.
Gooi de aardappel in de bak, deze zal zinken. Ga vervolgens zout toevoegen totdat de aardappel gaat drijven. Dit kan voor een speciekuip zo maar 10kg zout kosten.
Nu het water goed zout is gaat de vis er in. Laat de vis zo’n 20 minuten in het zoute water liggen.
De vis spiesen
Na het zouten kan de vis aan een spies. Een spies is bij voorkeur van roestvrij staal, met een scherpe punt aan een kant om makkelijker door de vis te prikken. Prik de spies door het vlees van de vis heen, vlakbij de staart.
Een andere manier is het gebruik van touw. Je kun dan kiezen om het touw door een gat door de vis te doen zoals een spies of door de staart van de vis vast te knopen aan het touw.
Zorg wel dat er aan het spies of touw voldoende ruimte tussen de vissen zit zodat ze goed kunnen drogen.
Het drogen
Het drogen zelf is voornamelijk een kwestie van wachten en opletten. Buiten drogen ze natuurlijk het best, maar een flinke voorjaarsbui is natuurlijk niet bevorderlijk voor het proces. Ook katten en de al eerder genoemde vliegen zijn zaken om rekening mee te houden. De vissen kunnen ‘s nachts prima buiten blijven hangen.
De droge vis is klaar wanneer het droog is, dit duurt ongeveer een week, afhankelijk van het weer. Je kunt voelen wanneer de vis klaar is, als hij helemaal hard is dan is hij klaar. Bij twijfel zit er niets anders op dan even een visje te proberen.
Bewaren
De vis bewaren doe je vervolgens in een bak die je af kunt sluiten. Zo voorkom je dat de vissen veel té droog worden en het beperkt ook de geur van de vissen.
Eet smakelijk!