De Driemaster in maart 1987. Deze foto is gemaakt na een ijzelstorm. Het schip was toen losgeslagen. Foto: Jan van der Veen

De Driemaster in maart 1987. Deze foto is gemaakt na een ijzelstorm. Het schip was toen losgeslagen.
Foto: Jan van der Veen

Sinds begin jaren tachtig lag er in de binnenhaven van Zoutkamp een groot imposant schip. Het schip had drie enorme masten, en was daardoor van ver al te zien was. Het schip had ook al snel de naam “De Driemaster”.

De Driemaster is gebouwd in het jaar 1941, aan het Winschoterdiep in Martenshoek als vrachtschip met de naam “Ponto” voor de gelijknamige rederij uit Zaandam.
Nog tijdens de bouw van het schip werd het schip door de Duitse Marine geclaimed voor oorlogsdoeleinden. Tijdens de tweede wereld oorlog heette het schip de “Netztender 10”. Na de oorlog is het schip, half gezonken, teruggegeven aan de eigenaar.

Van 1948 tot 1955 voer het schip tussen Finland en Groningen als vrachtschip. Na deze periode word het schip meerdere malen doorverkocht. In 1955 aan een Groninger, en krijgt de naam “Ameland”, daarna in 1957 aan iemand uit Glückstadt in Duitsland.

Tot 1980 is het schip in Duitse handen, en ligt aan de kade om gesloopt te worden. Het schip, wat inmiddels om is gedoopt tot de “Neermoor”, werd gered door een echtpaar uit Groningen.

Het echtpaar kocht de “Neermoor” vanwege de mooie vorm en lijnen. Het schip werd naar Zoutkamp gevaren, waar het zou worden omgebouwd tot een oceaanwaardig zeilpassagiersschip, om mee naar de Canarische eilanden en de Caribische eilanden te zeilen, onder de naam “Esther”. Helaas scheidde het echtpaar en werd deze ombouw nooit voltooid.

Tot 2002 lag het schip in Zoutkamp, zonder ramen en deuren, onbeschermd tegen weer en wind. Het schip verroeste en verrotte dan ook in een rap tempo. Tot overmaat van ramp bleef het schip ook niet onopgemerkt bij de jeugd, welke het dan ook gebruikte als onderkomen en als object wat vakkundig gesloopt moest worden.
Het schip was dan ook rijp voor de sloop.

2002 - De Driemaster vaart Zoutkamp uit op naar Lauwersoog. Foto: Jan van der Veen

2002 – De Driemaster vaart Zoutkamp uit op naar Lauwersoog.
Foto: Jan van der Veen

Voor de tweede keer word het schip echter gered. Dit keer komt de redding uit Duitse hoek.

Nederlander Eduard van der Velden was op zoek naar een zeilschip met een groot ruim. In 2002 kocht van der Velden het schip voor zijn Duitse geliefde, welke als grote wens heeft om een eigen restaurant/evenementenschip te starten.

Na een grondige inspectie en reparatie van de bodem en de ombouw in Lauwersoog, ligt het schip sinds 2003 in Bremen in de Weser. Het schip is in Bremen omgedoopt tot:

“Restaurantschip de Liefde”

2002 - De Driemaster in Lauwersoog. Op naar Bremen. Foto: Jan van der Veen

2002 – De Driemaster in Lauwersoog. Op naar Bremen.
Foto: Jan van der Veen

Vanaf 2007 zijn delen van het schip in gebruik voor evenementen en feesten. De Liefde heeft een eigen website, deze is te vinden op: www.delief.de