Bezienswaardigheden

In en om Zoutkamp is een hoop te zien. Op deze pagina geven we u een indruk van de bekendste bezienswaardigheden, en het verhaal achter deze objecten.

De Boeter

De Boeter

"De Boeter" staat op de hoek van de Reitdiepskade en de Schoolstraat voor het gelijknamige Restaurant en IJssalon de Boeter. Het is een bronzen beeld gemaakt door Gosse Dam.

de Batterij

de Batterij

Op de dijk van Zoutkamp staat de 19e-eeuwse gerestaureerde sluiswachterswoning. Wellicht het bekendste gebouw van Zoutkamp. Het huis heeft zijn naam te danken aan zijn functie.

Vissersmonument

Vissersmonument

Ter nagedachtenis aan alle op zee gebleven vissersmannen. Het Vissersmonument van Stichting Hulp in Nood.

Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer

Op de vroegere zeebodem van de Lauwerszee is een prachtig nieuw landschap en een echt vogelparadijs ontstaan. De natuur is zo bijzonder dat het gebied is aangewezen als Nationaal Park.

Garnalenpelster

Garnalenpelster

Het beeld van de pelster staat in het dijkgat aan de Havenstraat. De maker van het beeld is Gosse Dam.

 

Boegbeeld

Een monument ter nagedachtenis aan de afsluiting van de Lauwerszee in 1969. Boegbeeld is gemaakt door Gert Sennema. Meer informatie over het boegbeeld is te vinden op www.visserijmuseum.com/boegbeeld

Kalkoven

In de tweede helft van de negentiende eeuw had Zoutkamp twee kalkovens. Omstreeks 1900 bepaalden de karakteristieke vormen van deze ovens tezamen met de Gereformeerde kerk het silhouet van het dorp. Aanvankelijk ging het in Zoutkamp om de leverantie van schelpen aan verschillende kalkbranderijen in noord-Nederland. De schelpenvissersbedrijven stortten scheepsladingen schelpen, vooral bestaande uit kokkels, als grote hopen op de oevers van het Hunsingokanaal. Er zijn nu nog 2 ondernemingen actief in de schelpenwinning: de Rousant in Zoutkamp met de “Vertrouwen” en de firma Bolt in Harlingen met de “Waddenzee”. De schelpen worden tegenwoordig voornamelijk gebruikt voor de isolatie en vochtregulering van huizen en de verharding van fietspaden.

 

Spuistraat met op de achtergrond de kalkovens. 1903

Spuistraat met op de achtergrond de kalkovens.
1930

 

 

 

 

 

 

Social sofa

De Social sofa staat naast de leugenbank in de binnenhaven (Reitdiepskade)