Bereikbaarheid

Hieronder vindt u de plattegrond van, en de routebeschrijving naar Zoutkamp.

Zoutkamp is met het openbaar vervoer als volgt te bereiken:

Vanaf Groningen rijden lijn 65 en lijn 165 naar Zoutkamp.

Reist u vanuit of via Groningen, dan is het sneller om in Groningen de trein naar Roodeschool te nemen. Deze vertrekt vanaf het Hoofdstation en stopt ook op het Noorderstation. Stap vervolgens in Winsum over en neem daar de bus naar Zoutkamp. Deze reis duurt ongeveer drie kwartier.

Naast de trein vertrekt ook lijn 65 vanaf het Hoofdstation. Deze bus rijdt onder andere langs de Grote markt en Kardinge en vervolgens door Adorp, Sauwerd, Winsum, Mensingeweer, Eenrum, Wehe den Hoorn, Leens, Ulrum en uiteindelijk Zoutkamp. Deze reis duurt ongeveer vijf kwartier.

Ook lijn 165 vertrekt vanaf het Hoofdstation. Lijn 165 is de sneldienst en slaat een aantal dorpskernen over. Deze reis duurt ongeveer een uur.

Alle bussen rijden door het centrum van Zoutkamp.

Voor de actuele dienstregeling andere verbindingen raden we u aan om de website 9292ov.nl te raadplegen.

Zoutkamp is op de fiets als volgt te bereiken:

Zoutkamp kent door zijn mooie ligging en gezellige terrassen veel fietstoerisme. Alhoewel een fietskaart zeker aan te raden is proberen we u toch de beste routes te geven richting Zoutkamp. Delen van de onderstaande routes lopen via doorgaande wegen zonder fietspad, let hier goed op!

Vanaf Groningen (ca. 28 km)
Fiets vanuit de stad langs het Reitdiep richting het Zernike complex / Blaauwborgje. Blijf op dit fietspad rechtdoor gaan tot u bij het van Starkenborghkanaal komt. Vervolg uw tocht langs dat kanaal en steek over bij de Dorkwerderbrug.
Fiets tot de Aduarderbrug en sla daar rechtsaf, richting Den ham. Fiets door tot afslag Oldehove waar u links afslaat.Blijf in Oldehove de doorgaande weg volgen en fiets met de weg mee (licht rechtsaf) het dorp weer uit. Ga op de eerstvolgende driesprong rechts de Electra weg in en ga na 300 meter linksaf het fietspad op. Volg het pad tot u weer op de doorgaande weg komt, sla linksaf richting Electra. Steek hier opnieuw het Reitdiep over (via de ophaalbrug).
Eenmaal aangekomen bij de volgende driesprong gaat u rechtsaf richting Houwerzijl. Fiets door het dorpje en blijf de weg volgen. U komt uit in het centrum van Zoutkamp.

Tip: Ga na Houwerzijl direct rechts, en vervolgens op de driesprong links. De route is zo 1.5 km langer maar u wordt beloond met een fantastisch uitzicht over het Reitdiep en de haven met de sluizen van Zoutkamp.

Vanaf Lauwersoog (ca. 14 km)
Sla vanuit de haven linksaf het fietspad op. Bij het kruispunt van de Kustweg, Strandweg en de N361 steekt u de N361 over richting het dorp Lauwersoog. Blijf op deze weg tot u na 8 km aankomt bij de Willem van Nassau Kazerne. Sla hier rechtsaf. Volg deze weg vervolgens helemaal tot u over de dijk komt en de fabriek van Heiploeg voor u heeft. Sla hier weer rechtsaf richting Zoutkamp.
Na de Hunsingobrug moeten fietsers linksaf (rechtsaf is provinciale weg en daar mag u niet fietsen). Houd vervolgens rechts aan om in het centrum en de haven te komen.

Zoutkamp is per auto als volgt te bereiken:

Vanaf Groningen (ca. 30 km)
Volg de N361 richting Lauwersoog, neem ter hoogte van Vierhuizen afslag Zoutkamp (N388). Na circa 3 km rijdt u Zoutkamp binnen.

Vanaf Lauwersoog (ca. 15 km)
Volg de N361 richting Groningen, neem ter hoogte van Vierhuizen de afslag Zoutkamp (N388). Na circa 3 km rijdt u Zoutkamp binnen.

Vanaf Leeuwarden (ca. 48 km)
Volg de N355 naar Grijpskerk, vanaf Grijpskerk houdt u Lauwerszijl aan. Volg de borden naar Zoutkamp.

Parkeren
Zoutkamp beschikt over ruime parkeergelegenheid. Midden in het dorp (t.h.v. Marnestraat 3) is een ruime parkeerplaats en ook de ijsbaan (t.h.v. Panserweg 9) is (’s zomers) beschikbaar. De parkeerplaatsen op de ijsbaan zijn ook voor lang parkeren. Het parkeren is overal gratis.

Zoutkamp is per boot als volgt te bereiken:

Vanaf Groningen (ca. 30 km)
Volg het Reitdiep (westkant Groningen) en kruis het Van Starkenborghkanaal. Houd bij Aduarderzijl rechts aan. Bij Schaphalsterzijl en Schouwerzijl links aanhouden. Vaar bij Electra door de schutsluizen. De eerstvolgende haven is de binnenhaven van Zoutkamp. Dit is onderdeel van de Staande Mastroute en kent dus geen hoogte belemmeringen.

Vanaf Bergum (ca. 30 km)
Omdat de aanmeer mogelijkheden van de Lauwers in Zoutkamp zeer beperkt zijn, raden wij aan om via de stad Groningen te varen, en het Reitdiep te volgen. Zie hiervoor de vaarroute hierboven. Wilt u toch via de Lauwers, volg dan het Van Starkenborghkanaal tot Gerkesklooster/Stroobos. Sla vlak voor Gerkesklooster/Stroobos links af, en direct weer rechtsaf. Volg de Lauwers tot aan Zoutkamp.
De Lauwers eindigt bij de Friese sluis in Zoutkamp. Dit sluisje heeft een lengte van slechts 10 meter en een vaste brug van 2.50m.

Vanaf Lauwersoog (ca. 15 km)
Steek het Lauwersmeer over en volg het Reitdiep tot Zoutkamp. Dit is onderdeel van de Staande Mastroute en kent dus geen hoogte belemmeringen.

Via het Hunsingokanaal
Zoutkamp is ook via het Hunsingokanaal te bereiken vanaf Ulrum, Leens, Baflo en het andere achterland. Knelpunt in dit water is het H.D. Louwes gemaal wat zonder aankondiging gesloten kan worden. De keersluis (H.D. Louwessluis) ten oosten van Zoutkamp staat meestal open in de zomer. Bedieningstijden gedurende het vaarseizoen op werkdagen van 13.00 – 14.00 uur (na vooraf contact met gemaal De Waterwolf, tel. 0594 591 203). Bediening vindt alleen plaats indien het verschil tussen berg boezem Lauwersmeer en het Hunzingokanaal minder dan 6 cm is. Tijdens (of vlak na) perioden van veel neerslag is de keersluis gesloten t.b.v. de waterafvoer. Er kan dan geen doorvaart plaatsvinden. In de Hoornse Vaart ter hoogte van de sluis Abelstok en in Zoutkamp ten westen van de Hunsingobrug wordt d.m.v. een rode lamp aangegeven dat de H.D. Louwessluis gestremd is. Bij twijfel kunt u bellen: T 0595 401 108.

In 2022-2023 wordt het gemaal verplaatst en herbouwd samen met renovatie van de historische Hunsingosluis. Dit kan zorgen voor doorvaart stremmingen tijdens werkzaamheden.

Aanmeren
Zoutkamp beschikt -natuurlijk- over ruime aanmeermogelijkheden. In het dorp zijn binnenhaven (< 15 meter) en de buitenhaven (> 15 meter) niet te missen. Zie ook de website van Waterrecreatie Zoutkamp voor informatie over de haven.
Net buitendijks is Jachthaven Hunzegat. Hier kunt u rustig, comfortabel en uit de wind liggen.
Komt u via de Lauwers dan kunt u aan de steigers van de Rousant aanmeren.
Informeer bij de aanlegplekken naar voorwaarden en tarieven.