Zoutkamp ligt in het noordwesten van de provincie Groningen, in gemeente Het Hogeland. Het dorp heeft ongeveer 1200 inwoners.

Zoutkamp is een dorp met een uitgebreide historie, een dorp dat in de tachtigjarige oorlog een verdedigingsschans was, daarna vooral een bruisende vissersplaats was gelegen aan de Lauwerszee.

Bij Zoutkamp komen nu het Reitdiep, de Lauwers en het Hunsingokanaal bij elkaar, om zo een aantal kilometers verder, via het Zoutkampperril in het Lauwersmeer te stromen. Het Nationaal Park Lauwersmeer staat inmiddels bekend om haar fantastische natuur en bijzondere vogels. Sinds enkele jaren worden er regelmatig zeearenden gespot in het Lauwersmeergebied.

Na de afsluiting van de Lauwerszee en het verdwijnen van de visserij uit de havens van Zoutkamp, is het dorp langzaam maar zeker uitgegroeid tot een toeristische trekpleister. Zoutkamp ademt nog altijd de sfeer uit van toen. De monumentale sluizen, het ruime water en de vissersschepen aan de kade staan ieder jaar weer garant voor gevulde terrassen.