zoutkamp online in 1999

zoutkamp online in 1999

In 1997 is Daan Oostindiën begonnen met een simpele, één pagina website over Zoutkamp. Het bestond uit een foto, het bekende ronde logo en wat informatie over de middenstand wat gewoonlijk op de achterkant van de Schudzeef stond. De website was nog geen ‘zoutkamp.net’ maar stond op een ‘geocities.com’ domein.

De website zelf was destijds helemaal met kladblok en Jasc Paint Shop Pro opgebouwd. Alle bestanden moesten ook handmatig met de FTP worden geüpload bij elke wijziging. Later is de WYSIWYG editor Dreamweaver favoriet geworden.

De wens was al snel om een eigen domein te verkrijgen zodat er ‘echt’ een website zou zijn. In 1999 is de website dan ook verhuisd naar de Amerikaanse webhost ‘f2s.com’. Deze webhost bood een gratis domein aan én ondersteuning voor de scripttaal PHP. In ruil voor deze gratis diensten stond er wel een reclamebalk pontificaal op de website. De keuze uit de domeinextensies was niet bijzonder groot en zo is ‘zoutkamp.net’ gekozen.

Zoutkamp.net van 2001 tot 2007

Zoutkamp.net van 2001 tot 2007

Rond dit moment stapt Hink Horneman ook aan boord, goede vriend van Daan en ook computer specialist en zo een goede aanwinst voor de website.

Omdat de gratis f2s.com na een tijd eigenlijk niet meer voldeed, wegens traagheid en bestandsbeperkingen is besloten om de website te verhuizen. De grote wens was om ‘zoutkamp.nl’ te verkrijgen maar helaas mocht je destijds (2001) nog geen .nl domeinen registreren als particulier. Het domein zoutkamp.net is dan ook overgekocht van f2s.com.

Met de verhuizing naar het eigen domein is in 2001 ook een compleet nieuw design gemaakt voor zoutkamp.net. Het oude wit en zwart werd ingeruild voor een paars uiterlijk (geleend van nedstat.nl).

Zoutkamp.net van 2007 tot 2013

Zoutkamp.net van 2007 tot 2013

In deze vorm heeft Zoutkamp.net zeker tot 2007 goed gedraaid. Overigens is de koers van de website vaak veranderd, zo was het een community met een forum, een jongeren site met spelletjes en een chatbox en een nieuwssite. We hebben ook veel mini projecten gehad zoals o.a. de Brandweersite, de Pinkstersite en het weer. Sommige hiervan zijn inmiddels zelfstandig, sommige gestopt en bijvoorbeeld het weer loopt gewoon nog altijd.

In 2007 is besloten om het toch allemaal wat professioneler aan te pakken en wat minder te hobbyen met de site. Er moest een beheersysteem komen zodat we niet telkens via FTP hoefden te werken. Zo is het CMS Joomla! gekozen en is er weer een nieuw fris design gemaakt voor de site. Dit design met de gekleurde huisjes en het Zoutkamper logo in de header heeft tot eind 2013 dienst gedaan.

Zoutkamp.net statistieken

Zoutkamp.net statistieken met elk jaar een flinke uitschieter rond Pinksteren.

Omdat Zoutkamp.net door de jaren heen best wat bekendheid heeft genoten kreeg het veel bezoekers. Helaas vangen hoge bomen veel wind en in combinatie met een verouderde Joomla! viel het ten prooi aan diverse hackers. Hierdoor konden we de website moeilijk bijhouden en was het opschonen telkens weer een helse klus. Hierdoor werd de website steeds slechter bijgehouden en was de motivatie ver te zoeken. Na een nieuwe hack en het verspreiden van malware via de site is de stekker er uitgetrokken.

Zoutkamp.net offline na hack aanval eind 2013

Zoutkamp.net offline na hack aanval eind 2013

Eind 2013 is er slechts een ‘placeholder’ te zien geweest terwijl er achter de schermen hard is gewerkt om een nieuwe website op te tuigen.

Wel is besloten om áls we verder gaan, dat we dan weer helemaal opnieuw beginnen en weer professioneler. Ook is het team uitgebreid; Esther Toxopeus helpt vanaf januari 2014 mee.

Op 31 januari 2014 is Zoutkamp.net weer gelanceerd met een compleet nieuwe moderne website.

Facebook pagina

In het voorjaar van 2014 heeft Zoutkamp.net de Facebook pagina facebook.com/ZoutkampHLDVG ’toegeëigend’. De pagina was een overblijfsel van de ‘Het Leukste Dorp Van Groningen’ wedstrijd in 2013, waar het dorp tweede werd.