Sinterklaaslopen

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 06/12/2014
Hele dag


Sinterklaaslopen is een volksfeest in Zoutkamp dat daar op de zaterdag vóór, op, of ná 5 december wordt gevierd. In zijn algemeenheid wordt de zaterdag het dichtstbij 5 december hiervoor uitgekozen.

Zowel mannen als vrouwen gaan dan ’s avonds in het donker gemaskerd en verkleed over straat en gaan huizen binnen waar licht brand. De lopers proberen onherkenbaar te blijven. Veel kostuums hebben een knipoog of een kritische noot over recente gebeurtenissen in het dorp.

De mensen thuis proberen door vragen te stellen, waarop de Sinterklaaslopers alleen maar mogen knikken of schudden, erachter te komen wie schuil gaat achter het masker (Schebelskop in het Gronings). Zodra ze zijn geraden gaat het masker af en wordt hen een borrel aangeboden.

Sinterklaaslopen vertoont overeenkomsten met vergelijkbare feesten die gevierd worden in dezelfde periode van het jaar op de waddeneilanden, zoals Klozum op Schiermonnikoog, Klaasohm op Borkum, Opkleden op Vlieland, Sunderum op Terschelling, Sunderklazen op Ameland en Ouwe Sunderklaas op Texel.