Lezing Stella Ruhe in Visserijmuseum

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 23/08/2014
14:30 - 16:30

Locatie
Visserijmuseum


Auteur Stella Ruhe geeft zaterdag 23 augustus een lezing in het Visserijmuseum in Zoutkamp.

Met deze lezing wordt de expositie ‘Visserstruien’ afgesloten. Stella Ruhe is schrijfster van het boek ‘Visserstruien’. De expositie is tot en met 31 augustus te bezichtigen.

Visserstruien

Vissers aan alle Nederlandse kusten droegen globaal tussen 1880 en 1950 een trui als werkgoed. De vissers waren daarmee de eersten die truien als bovengoed droegen.

De truien werden gebreid door hun moeder, hun vrouw, zuster, dochter of in opdracht. Dit gebeurde volgens de motieven die de vrouwen in hun hoofd hadden: overgeleverd van moeder op dochter en nooit opgeschreven.

De zoektocht naar de bijna uit het collectieve geheugen gewiste visserstruien, die alleen nog maar op oude foto’s uit die periode terug te vinden zijn, leverde in de afgelopen tijd 60 visserstruien uit 40 plaatsen op. Die zijn per kust en plaats geordend in het boek ‘Visserstruien’.

Verder zijn in het boek de geschiedenis en de ontwikkeling van de visserij in die periode en de leefomstandigheden van de vissers en hun gezinnen beschreven.

Lezing

In Zoutkamp geeft Stella Ruhe een lezing over haar onderzoek en de resultaten. Tevens geeft ze een toelichting op de breipatronen uit het boek.

De lezing begint om 14.30 uur en duurt 1,5 tot 2 uur.
Entree: 5 euro.
Reserveren: 0595-401957.