Deel 2: Het vissen op de Hollandse Garnaal

De Zoutkamper vloot ligt tegenwoordig op Lauwersoog, maar dat is natuurlijk niet altijd zo geweest. Voor 1969 lag onze vloot gewoon hier op Zoutkamp, helaas is dat door het dempen van de Lauwerszee gestopt. Schepen van alle vissersdorpjes rondom de Lauwerszee liggen nu in Lauwersoog, nu de grootste garnalenhaven van Nederland.

Lauwersoog is een belangrijke vissershaven (lettercode: LO) en heeft een eigen visafslag. Een gedeelte van de vissersvloot van Urk heeft als thuishaven Lauwersoog. Ook veel Deense vissers leggen regelmatig aan in Lauwersoog. Het dorp en de haven zijn zeer geliefd bij dagjesmensen, ook vanwege de mogelijkheden om verse vis of garnaal te eten.

Vrijwel alle garnalenvissers vissen met een boomkor. Kort gezegd is dit vissen op een schip met aan beide zijkanten een giek, aan de gieken hangt het net. Het net wordt opengehouden door een stalen pijp. Meer informatie over boomkorvisserij vindt u bijvoorbeeld op wikipedia.

Als de netten aan boord worden gehaald worden de zakken met de vangst geleegd in een bak. Dankzij goede zeefnetten wordt bijvangst bijna volledig uitgesloten. Na het binnenhalen van de vangst wordt alles gespoeld en gefilterd. Dit spoelen en filteren zorgt er voor dat alles wat kleiner is dan de garnaal weer levend overboord gaat. Wat overblijft zijn naast garnalen vaak wat krabbetjes en brokjes houtskool.

Na het zeven moeten de garnalen worden gekookt. Na het koken gaan de garnalen nog door een spoelmachine heen, dan zijn ze schoon en niet meer warm. De gekookte garnalen worden in het ruim opgeslagen in ijs.

Tegenwoordig zijn de meeste schepen voorzien van een deels of geheel geautomatiseerd spoel, kook en zeef proces.